Nem tartom magam öregnek, sőt középkorúnak sem - hiszen éppen csak túl vagyok a húszas éveimen - de ami itt van az már szinte felfoghatatlan. Egyszerűen ép ésszel nem lehet megérteni ami a mai fiatalokat jellemzi. Sajnálom, hogy ők lesznek a jövő nemzedéke, azt hiszem a Földnek és a józan észnek már befellegzett...

Nem akartam ennek az írásomnak a "A Kárász utca keselyűi 3." címet adni (a korábbi Kárász utca keselyűi 1 és Kárász utca keselyűi 2 után) mert most nem csak az adott helyről lesz szó, de tény, hogy a sétálóutcát járva pattan el az a bizonyos húr az emberben attól amit lát. Az egyébként is változatos, "multikulti" Kárász utcát bárki megszemlélheti ha csak egyetlen órára is kiül a tömegbe egy padra. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy az ember rájöjjön; az evolúció valószínűleg feladta és megadta magát.

69353085.jpg

Most csak koncentráljunk azokra a tinikre, akik kasztokba szakadva, egymást majmolva saját magukat istenítve vonulnak  végig az utcán úgy, hogy szinte a lábuk sem éri a földet. Valahogy mindegyiken ránézésre látszik, úgy hiszi ő sz#rta a spanyol viaszt (ahogy ezt felénk mondani szokták). Felsőbbrendűségüket kiválóan tükrözi, ahogyan szinte "vállból" sétálnak. Ruházatuk a modern kor szabályait követve tevődik össze és testékszerként egy oldalra kiálló óriási fültágító teszi hangulatossá az összképet.

Most itt a mai 14-20 év körüli fiatalokra gondolok (tisztelet az igen ritka kivételnek), akik pár hét alatt szakadásig tágítják a fülüket, mivel az a legmenőbb dolog manapság. Én is egy alternatív kultúrát képviselek, tetoválásom is van, furcsa hajviselettel (már több mint 10 éve) de ez a szörnyedelmes látvány az egyedüli oka annak, hogy nem lesz fültágítóm. Egyszerűen ellopják más szubkultúrák jellemző vonásait és becsempészik az ő menő (korábban diszkósnak titulált) stílusába. Nagyon menő például taréjra vágatni a hajat és boltból vásárolt kimondottan szakadtnak gyártott gatyákat hordani vagy Che Guevara képével díszített pólóban járni (holott a hordozók 99% szerintem azt sem tudja ki van a képen).  A szörnyűség az, hogy mindent divattá alakítottak manapság és ez a full HD-s tévén felnevelt generáció minden idióta manipulálásra vevő. Sajnos el kell fogadnunk, hogy a legtöbben akik az utcán zombiként vonaglanak; egy agymosott nemzedék, amelyet a média gyártott le és alkotott a maga igénye szerint. Így hát a Kárász utcai Mc'Donalds is biztosan mindig tömve lesz (annak ellenére, hogy a józan ész azt diktálná, hogy a szó szerint műanyag kaja árán egy család is jól lakna).

A világ fiataljainak helyzete persze nem csak itt elszomorító, de ha átveszünk minden stílust és szokást Amerikából akkor hamarosan itt is minden fiatal kotont fog kihúzni a szájából amit előzőleg az orrán át szívott fel.. Igen! Ez valós dolog. A legmenőbb dolog a mai fiatalok körében. Íme egy válogatás videó róla (a rengetegből ami a Youtube-on kering):

De térjünk vissza Szegedre. Éppen tegnap néztem ki az emeleti ablakból, mert nagy kiabálásra lettem figyelmes (az itteni hangzavarról és annak okozóiról még bőven lesz szó). Egy tizenéves (egyébként roma, de tegyünk úgy mintha ez nem számítana) fiú ordibált miközben cápa módjára cirkált új bringájával. A szinte földbe vésett útvonala a járdán át a zöld, füves pázsiton át az útig tartott ahol egy dupla nyolcast leírva jutott el kiinduló pontjára, hogy újra és újra bejárhassa az adott útszakaszt. Közben fennhangon ordibált és szitkozódott. A szavai még a ventilátor berregését is átütötték. A leggyakrabban a "Csicska" és a "Nem mersz kijönni" szerepelt a mondanivalójában. Valószínűnek tartom, hogy a mi háztömbünkből pécézett ki valakit magának akit fenyegető tekintettel és ordibálásával próbált megfélemlíteni. A modern hadtáncát úgy fél óra kiabálás és körözés után kénytelen volt feladni és miután a hangzavar megszűnt, én is tovább tudtam koncentrálni a számítógépen végzett feladataimra.

A gond az, hogy nem mer senki ki szólni egy roma fiúnak akármilyen hangazavart is csap, hiszen hiába kiskorú, ugyanúgy visszapofázik és ha az erőfölényünket próbálnánk meg kihasználni az elzavarásához, akkor jobb esetben kisebbség elleni erőszakért büntetőeljárásban részesülnénk vagy rosszabb esetben a család öntörvényűsködésének áldozataivá válhatnánk. Egyre több az emberekben a félelem, hiszen nincs senki aki megvédje őket még így sem, hogy jelenleg csak egy ordítozó kis srácról van szó (bár ő éppen egy másik srácot fenyegetett ordibálásával és magatartásával).

Ezzel a faji kérdéssel egyébként igen sok negatív tapasztalatom van. Mindennapos a zsidózás, cigányozás meg magyarozás. A társadalom egymást fogja mindenért hibáztatni. A kisebbségeknek külön jogosultságokat és segélyeket biztosítanak amivel ők java részt visszaélnek és ez szemet szúr a társadalom többi tagjának. Valószínűleg pont ez is áll az egész hátterében, hogy egymás ellen szítsa a közösségeket és majd ők egymás között lerendezik a dolgokat.

Egyszerűen felfoghatatlan miért kell ilyen körülmények között élni. Sokszor gondolom, hogy létezik valahol egy olyan ország (talán Dánia?) ahol jobb környezetet lehetne teremteni leendő gyermekeinknek (sajátra gondolok) itt hagyva ezt a már igen megromlott közösséget. De akkor ugyanarra a szintre csökkennék mint az a számtalan fiatal aki kivándorol az országból egy szebb jövő reményében. Talán egyszer majd én is odajutok és rájövök, hogy előbb kellett volna elmenni, hiszen ha ezek a fiatalok felnőnek ki tudja milyen környezet lesz itt és hogyan lehet itt boldogulni.. aztán még majd igazuk lesz az öregeknek és szidhatjuk mi is az egyik-másik pártot (mint a korábban írt bejegyzésemben), hogy az ő hibájuk az egész...

Hamarosan megosztom veletek ennek a cikknek a folytatását is, ami arra késztetett, hogy a mai fiatalokat becsméreljem. Nálam azzal a történettel telt be az a bizonyos pohár... Nem tudom mások, hogy vannak vele de engem úgy tanítottak tiszteljem az idősebbeket és amikor azt látom hogy egy huszonéves ököllel üt egy idős nénit a buszon, akkor igazán nagyot csalódok a világban...

- gTe

Címkék: roma cigány tinik fültágító tizenévesek Szeged condom challenge Kárász utca

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása