A korábbi események (A Kárász utca keselyűi 1. és a Parfümmaffia) után már nem kellett volna, hogy meglepetésként érjen ami egy másik alkalommal esett meg velünk, szintén a Kárász utcán. Párommal sétáltunk - talán éppen fagyiztunk is - a sétáló utcában, amikor a nagy fagyizó környékén pár azonos pólót viselő aktivista tűnt fel. Hivatalosságukat mi sem jellemezte volna jobban, minthogy mindegyikük kezében egy irattartó és rajta különféle kinyomtatott szerencsétlen beteg gyerekek képei és állapotukat végeláthatatlan módon körülíró leírásai voltak láthatóak.

Önmagában is elítélem, ha valaki adóm 1%-áért vagy saját reklámozási célra (önmagáért vagy cégéért) képes mások nyomorúságát feláldozni a sikerért. Persze, mondhatnánk ez az aktivistaság lényege, hogy meghökkentsen és ily módon vegyen rá bennünket az adományozásra. Sajnos azonban tudom, a pénznek - amit adnék - csak csekély része, vagy semmi nem fog hozzájuk eljutni. Főleg azokhoz akiket éppen mutogatnak. Példa rá a mai napig hirdetett kisfiú aki az adód 1%-áért még mindig éhezik a nagy hirdető táblákon (talán hatásosabb lenne az unott de közismert szenvedő fiút megmutatni már felnőttként, hogy: - Igen, az önök adománya segített neki és most ide jutott...)

asm3[1].jpg

Ez már-már felér lassan a Facebook-on és társain terjedő idiótaságokkal, miszerint a szívbeteg gyerek ingyen operációt kap 10.000 megosztás után vagy egy másik kisfiúnak a rákja miatt kérnek pénzt - hiszen minden lájk után a Facebook 3 centet ad a családnak. Hihetetlen, de sajnos még rengetegen bedőlnek ezeknek és elhiszik, hogy ha lájkolják akkor a Facebook majd segít. Ez hülyeség! A Facebook ha segíteni akar akkor fizet és nem vár megosztásokat és lájkokat cserébe. Ellenkező esetben egyrészt magát és a részvényeit járatná le, másrészt meg egy akkora portál mint a Facebook semmire nem megy 10.000 lájjal.. Tegyük fel a kérdést magunknak, mi a fenéért érné ez meg a Facebook-nak? Több mint 250 millió tagja van. Pont egy szegény rákos fiú 10.000 lájkja kell neki ahhoz hogy támogasson? Idiótaság és az is idióta aki ezt elhiszi!

Most tegyük félre, hogy a Kárász utcán kéregető aktivisták valós vagy ál kéregetők (akár tudtukon kívül, hiszen én is tevékenykedtem a Vörös Keresztben, mindaddig még rá nem jöttem, hogy is működik az egész...) de térjünk vissza rájuk, az eredeti témára :)

Tehát a Kárász utca közepén - a szórólapozó diákokhoz hasonlóan - a kezünkbe nyomott egy egész igényes (talán Micimackós) könyvjelzőt az egyik adomány-gyűjtő aktivista. Szépen megköszöntük és akartunk volna menni tovább (hiszen akkor még nem tudtuk, miről van szó) de a lány utánunk szólt, hogy ezt ő mégsem csak úgy osztogatja, szeretne pár szót váltani velünk.

Ekkor elmondta, hogy ők a beteg gyerekeknek segítenek ezzel (gondolom valami papír-írószer gyártó vagy kereskedő támogatta a tevékenységüket ezekkel a könyvjelzőkkel és az ezen befolyt összeget elkönyvelhették támogatásként). Azért amikor a kisgyermekek képét mutatta és elmondta, nekik segítünk és minden forint számít, csak elkezdtünk kotorászni a pénztárcánkban, hogy akkor adjunk valamit. Mivel csak fagyizni mentünk nem volt nálunk valami sok, így 200-300 Ft-ot tudunk összeszedni amivel segíthettünk.

A lány csúnyán nézett és arra kért, hogy akkor adjuk vissza az ajándék könyvjelzőt mert az csak 900 Ft-nál nagyobb támogatásért jár. Nem tudom, hogy ez a pillanatnyi csalódás vagy a "Parfüm nyereményjáték"-os emlékeimnek hatására esett-e ennyire rosszul, de kimondottan rühellem ha adnak valamit, majd kérnek valamit és mikor adok akkor nem elég és még azt is visszakéri amit már egyszer nekem adott...

Ez ismét akkora csalódás volt, hogy visszaadtuk a könyvjelzőt és az átverés miatt, azért sem adtunk semmit nekik. Talán kicsit szemétség, de egyszerűen felháborító, hogy csalással próbálnak rávenni, hogy pénzt gyűjtsenek. Így már maga az is megkérdőjelezhető, hogy valóban arra gyűjtenek-e vagy csak könyvjelzőket árulnak mérhetetlenül nagy áron (amiért gondolom számlát sem adnak). Egyszerűen szemétség ami itt folyik, ahogy pénzeket csalnak ki azokból akik segíteni akarnak...

Egyre többször csalódom az emberekben és kételkedem, hogy lenne még olyan valódi önkéntes és non-profit alapítvány vagy szervezet ami tényleg segíteni akar és nem egy profitorientált ál-vállalkozás...

- gTe

Címkék: szeged átverés kéregetők kárász utca kéregető ámítás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása