Ahhoz már többé-kevésbé hozzászokhattunk, hogy hétvégenként - főleg a késő esti órákban - fiatalok raja lepi el az utcákat és vízhangos szamárbőgésükkel táncoljanak a pihenni vágyók idegein, ahogy végigvonulnak csapatostul a háztömbök között. Hiszen ma már az a divat: bömböltetni az apucitól kikunyerált I-Phone 5-ös mobilunkon a legundorítóbb divatzenéket amit csak a csorda tagjai istenítenek.

Volt már, hogy egy hippi kinézetű raszta csávó menő BMX-ével cikázva és ugrándozva énekelte torkaszakadtából a Quimby egyik számának refrénjét: "Neki megadom magaaam!". De volt már úgy is, hogy egy kopasz, enyhén ittas - de nemzeti érzelmekkel teljesen átjárt tekintetű - úriember jobb karját előre kinyújtva (és most nem Toldi útbaigazítását, hanem inkább a Führer iránti tiszteletét fejezve ki ezzel) énekelt "nagymagyar" dalokat, úgy hogy az őt hallgató több száz nyugovóra térő, egészen biztosan Trianonnal álmodjon.

Azonban egyszer, egy hétköznapi napon, amikor az esti órákban a Szegedtechről (ez egy programozóknak és számítástechnikában jártas fiataloknak szóló informatikai rendezvénysorozat) tartottam hazafelé, a Széchenyi téren kellett várnom a 19-es trolit a többiekkel együtt. Ekkor egy jól szituált házaspár közeledett felénk. A láthatóan jó pár minőségi bort elfogyasztó 50-60 év körüli férj eléggé türelmetlennek tűnt és frusztráltságát a feleségén próbálta levezetni.

1308221470troli_szeged_500[1].jpg

Bár az asszonyka hűen tűrte férje pocskondiázását, azért a várakozókat észrevehetően zavarta a férfi viselkedése. Mikor már a világ minden lehetséges gondját a feleségére hárította, a troli 2-3 perces késésén kezdett el dühöngeni. Fennhangon, hogy a tér is belezördült - elkezdte a kommunistákat okolni amiért a troli késik. Igen, ott ordibált, hogy "Mocskos, szemét kommunisták!" és, hogy ez is az ő hibájuk amiért késik ez a rohadt troli.

Nem vagyok sem politológus, sem tömegközlekedés irányító de azért nem hiszem, hogy az adott troli pár perces késéséről bármely politikai párt tehetne. Számomra felfoghatatlan, hogy miért kell akár józanul, akár részegen kommunistázni-fasisztázni fennhangon egy tömeggel teli megállóban, vagy a nyílt utcán úgy egyáltalán.

Persze, nem ez volt az egyetlen eset amikor a rendszert hibáztatta valamely idősebb korosztály képviselője. A Tarján - Víztorony téri buszállomáson is hallottam már egy idősebb urat, aki a fasisztákra fogta amiért ilyen minőségűek a járatok.. ekkor nem teljesen értettem, hogy mi volt a problémája a bácsinak, mivel ekkor menetrend szerint érkeztek és indultak is a buszok...

Talán csak egyszerűen túl sok a keserűség az országban. Nem tudják fizetni a törlesztő részleteket, felemelik az adókat és a járulékokat, kevés a nyugdíjuk, valaki nem engedi őket fel előre a buszon (erről is lesz még bejegyzésem) vagy túl hosszú a sor a Penny-ben a pénztárnál (ilyenről is fogok írni) és annyi stressz éri az amúgy is gyenge idegrendszerű bácsikat-néniket, hogy a felgyülemlett haragot egy nagyobb tömeg előtt kell megosztaniuk a világgal. Régebben még csak a sofőröket vagy a Tisza-volánt (Pesten BKV-t) szidták, most már ráunhattak vagy a nagy szabadidejükben rájöhettek, hogy ehelyett célszerűbb egyből valamelyik politikai pártot okolni mindenért.

Engem - és láthatóan a többi embert is - zavar, ha bárki ordítozik pár 10 centire tőlem. Miért kell ennyi agressziónak lennie az utcákon? Folyton attól kell tartani ki az aki majd pont rajtunk akarja levezetni a felgyülemlett feszültségét. Az a baj, hogy az ilyen reménytelen ember a legveszélyesebb, hiszen nincs vesztenivalója. Az élete romokban, valószínűleg anyagi gondokkal küzd, a házas élete is ráment már a sok aggodalomra és ha idős az meg már nem csak az egészségi állapotát, de a lelki és szellemi épségét is korlátozza így nekik már "mindegy" és úgy érzik nem kell senkivel és semmivel törődniük, bármikor bárkivel bármiért leállhatnak vitatkozni..... Másrészről, lehet csak egy kis figyelmet szeretnének, mert már senki sem törődik velük és mint egy csecsemő, ordítoznak, hogy felfigyeljenek rájuk...

- gTe

Címkék: politika kommunista fasiszta kommunisták fasiszták tisza volán Szeged 19-es troli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása